Autoraha ajamiseen

EUROT ELÄMISEEN - AUTORAHA AJAMISEEN

Artikkelit

10.2.2021

auton hankinta yksityiseltä

Yksityisten välinen autokauppa on usein edullisempi vaihtoehto, kuin autoliikkeestä hankittu auto, mutta yksityisten välisessä kaupassa on muutamia asioita, joihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Autoraha on laatinut tulostettavan maksuttoman tarkastuslistan, jonka voit helposti ladata mukaasi, kun lähdet katsomaan myytävänä olevaa autoa. Mutta mitä kaikkea kannattaa huomioida, kun lähtee ostamaan autoa yksityiseltä myyjältä?

Tutustu autoon

Yksityisten välistä autokauppaa säätelee Kauppalaki, mutta koska yksityisten välinen kauppa ei ole valvottua kuten autoliikkeessa, on hyvä olla tarkkana. Ostajan on hyvä selvittää auton tyyppiviat ja käydä tarkastuslistan mukaisesti asiat läpi koeajon yhteydessä. Myös auton huoltohistoria kertoo paljon.

 

Tarkista siis että autolle on rekisteritodistus, huoltokirja ja katsastustodistus. Ota selvää myös tehdyistä ja mahdollisista tulevista huolloista tai remonteista. Kannattaa myös selvittää omistajien lukumäärä ja käydä keskustelua huolloista ja katsastuksista. Katsastushistoria löytyy myös Trafin omatietokannasta, palvelu on maksuton ajoneuvon omistajalle.

 

Kauppalaki tuo turvaa kohtuuttomien korjausten osalta, jos esimerkiksi moottori hajoaa, mutta pienien vikojen osalta myyjä saattaa kieltäytyä korvaamasta niitä. Jos myyjä antaa tahallaan väärää tietoa autosta, voit ilmoittaa asiasta rikoslain nojalla viranomaisille. Tämäntyyppinen prosessi on kuitenkin raskas ja usein pitkä, joten myyjän kanssa kannattaa sopia kuntokartoituksesta, joka voi olla esim. määräaikaiskatsastus, rahoitustarkastus tai autotohtori.

Koeajolle

Koeajo on tärkeä osa ostettavan auton tarkastamista. Jos et itse tunne autoja tai vähänkään epäilet omaa kykyäsi huomata kauppaan vaikuttavia asioita: ota ystävä mukaan koeajolle ja tarkistamaan autoa. Mieluiten tietysti ystävä, joka tietää autoista ja tekniikasta. Koeajolla pitää tarkistaa mm. auton ulkonäkö ulkoa ja sisältä. Vastaako kunto kilometrejä?

 

Toimiiko hallintalaitteet ja sähkölaitteet, entä ilmastointi, ikkunat, penkinlämmittimet jne. Koeajolla kannattaa pitää myöskin korvat auki, ja kuunnella kuuluuko moottorista, polkimista tai vaihteistosta ylimääräisiä ääniä. Kannattaa myös kuunnella kuinka kovaa ääntä moottori pitää, kun ajetaan maantienopeuksia. Mikään kojelaudan merkkivaloista ei saisi palaa, eikä autosta saa valua öljyä tai muita nesteitä.

 

Perävalotakuu?

Yksityisten välisessä kaupassa voi kuluttajasujalain puuttumisen vuoksi vallita edelleen harhaluulo siitä, että olisi voimassa myyjän osalta ns. perävalotakuu. Kuluttajasuojalaki ei yllä yksityisten väliseen kaupankäyntiin, mutta ostajan turvana on toki jo aiemmin mainittu kauppalaki, jonka säännökset ovat paljolti vastaavat kuin kuluttajasuojalaissa. Riitatilanteessa ei kuitenkaan valiteta kuluttajasuojalautakunnalle vaan käräjäoikeuteen. 

 

Kun huolehtii siitä, että ennen kauppakirjojen allekirjoittamista auton ja sen huoltohistorian on tarkastanut henkilö, jolla on autotuntemusta, riskit auton ostamisesta yksityiseltä vähenee huomattavasti. Yksityiseltä auton saa monesti edullisemmin, ja kun kauppoihin valmistaudutaan huolellisesti, ei kannata pelätä liikkeen virhevastuun puuttumista liikaa. 

AUTORAHA

KORKO 1,89%

Autot, joiden ikä on enintään 9 vuotta ja mittarilukema on enintään 250 000 km: korko 1,89 % + kulut. Muissa autoissa yksilöllinen luottopäätös tapauskohtaisesti. Rahoitustarjous on aina yksilöllinen ja edellyttää hyväksyttyä luottopäätöstä.