Autoraha ajamiseen

EUROT ELÄMISEEN - AUTORAHA AJAMISEEN

Artikkelit

Turvallinen auto
8.9.2021

Turvallinen auto – näin valitset ja huollat

Miten valita turvallinen auto? Entä miten pitää oma auto mahdollisimman turvallisena? Moni alkaa kiinnittää huomiota auton turvallisuuteen viimeistään saadessaan perheenlisäystä. Merkki- ja mallikohtaisia yleisiä eroja turvallisuuden suhteen luonnollisesti on, lisäksi turvallisuutta voi lisätä huomattavasti omilla toimilla.

Autojen turvallisuutta testataan

Yleisesti ottaen autojen turvallisuus on kasvanut ajan myötä. Esimerkiksi uusien autojen korit suojaavat kuljettajaa ja matkustajia nykyään huomattavasti paremmin kuin vielä reilut kymmenen vuotta sitten valmistettujen. Turvallisuuden taso toki vaihtelee, joten auton valinnassa kannattaa olla tarkkana.


Kun etsit turvallista autoa, kannattaa tutustua Euro NCAP:n riippumattomiin testituloksiin, Autoliitolta löydät kolaritestien tulokset myös suomeksi. Jos kiikarissa on käytetty auto, niin ota huomioon, että testivaatimukset ovat kiristyneet ajan myötä, eikä vanha automalli enää nykytesteillä välttämättä saisi yhtä hyviä arvosanoja kuin vaikkapa 15 vuotta sitten.


Ammattinsa osaava automyyjä auttaa sinua varmasti mielellään valinnassa, kun olet ostoksilla turvallisuusasiat edellä.

Huolehdi renkaista ja jarruista

Myös käytetty auto voi olla turvallinen, mutta silloin siitä on myös täytynyt pitää huolta. Usein turvallisuutta heikentävät renkaisiin ja jarruihin liittyvät asiat. Sekä kesä, että talvirenkaiden kunto kannattaa tarkistaa säännöllisesti ja päivittää renkaat uusiin aina tarvittaessa.

Jarrujen hyvä kunto lähtee luonnollisesti säännöllisestä huoltamisesta. Jarrupalojen ja -levyjen kuntoa kannattaa seurata ja viedä auto huoltoon jo ennen kuin jarruista alkaa kuulua outoja ääniä tai auto alkaa jarruttaessa viettää jommallekummalle puolelle. Auto on ehdottomasti saatava pysähtymään tarpeeksi nopeasti ja turvallisesti.

Uutta tai käytettyä autoa valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, että lukkiutumattomat jarrut varmistavat auton ohjattavuuden liukkaalla jarrutettaessa. Myös luistonestojärjestelmä sekä ajonvakautusjärjestelmä parantavat turvallisuutta talvikeleillä ja märällä asfaltilla.

Turvallinen auto jokaisella ajokilometrillä

Turvallinen auto ei ole turvallinen, jos sillä matkustavat henkilöt eivät ota huomioon turvallisuuteen liittyviä seikkoja jokaisella ajomatkalla. Esimerkiksi turvavyön käyttö on tärkeää lyhyelläkin pyrähdyksellä ja tutulla tiellä.

 

Lasten turvaistuimet lisäävät osaltaan turvallisuutta, mutta kiinnitäthän huomiota istuimen oikeaan asennukseen! Jos autossa on turvatyyny pelkääjän paikalla, ei tälle paikalle asenneta turvaistuinta selkä menosuuntaan päin, sillä turvatyyny aiheuttaa suuren vaaran pienelle matkustajalle. Turvaistuinten testituloksiin voi tutustua Autoliiton sivuilla.

 

Asiantuntija huomaa parhaiten, jos jokin autosi turvallisuuteen vaikuttava asia kaipaa korjausta. Säännöllinen huolto onkin yksi turvallisuuden kulmakivistä.

AUTORAHA

KORKO 1,89%

Autot, joiden ikä on enintään 9 vuotta ja mittarilukema on enintään 250 000 km: korko 1,89 % + kulut. Muissa autoissa yksilöllinen luottopäätös tapauskohtaisesti. Rahoitustarjous on aina yksilöllinen ja edellyttää hyväksyttyä luottopäätöstä.